AHLAN WA SAHLAN......


Assalamulaikum wbrt...


Terima kasih kerana sudi melawat blog saya yang tak seberapa ini..semoga blog ni dapat memberikan anda serba sedikit maklumat yang berguna. Kalau ada yang terkurang dan cacat cela tu, maaflah yer.... segala komen dan pandangan anda mengenai blog ini amat saya harapkan...

SYUKRAN........

HAVE A NICE DAY....



~~~~L CHANGE THE WORLD~~~~


Assalamulaikum wbrt... Selamat Datang kepada semua pengunjung sekalian.... jangan bimbang semasa melayari blog ini.... paling kurang pun komputer anda akan.... kena virus dan kena format... heheheeee.. gurau jer!! :-) HAVE A NICE DAY

Pulihkan hidden file di sebabkan oleh virus......

>> Friday, July 31, 2009

Assalamualaikummm………………..
Apa semua wahai sahabat-sahabatku.. hari ni nak kongsi sedikit tips hack untuk anda semua……
Perasan tak kadang-kadang file word anda tiba-tiba hilang bila masuk pendrive ke dalam PC yang mengandungi virus???????????? Dan bila scan dengan computer yang ada antivirus, ia akan detect file word anda sebagai virus dengan extension file .exe??? habis semua report-report dan file-file penting anda dalam word bermasalah………???????

JANGAN FORMAT PENDRIVE ANDA!!!!!!!!


Di sini ada jalan penyelesaiannya…..
Sebenarnya file word anda tidak hilang atau di delete, Cuma file word anda di hiddenkan.. kalau di perhatikan bila anda cuba untuk disable kan hidden file itu tidak boleh walaupun anda pergi ke properties file tersebut.




jadi, macam mana nak setelkan masalah ni??????????
Senang jer… sebenarnya, virus tersebut telah mengubah attribute file word anda, jadi anda perlu mengubah attribute dia kembali pada asal.. cara dia ada banyak, salah satunya boleh guna common prompt (CMD) untuk ubah attribute dia. Tapi cara dia agak rumit pada siapa yang tak biasa..
Jadi kat sini, saya ada cara yang paling mudah dan senang untuk semua orang guna, saya terjumpa software ( hidden file tools) ini tika melayari internet tika bosan-bosan..ia dapat recover balik hidden file dan folder kembali kepada yang asal.




Cara nak gunakan dia..
1. Open path, drive atau folder..
2. Tekan attributes hidden
3. Kalau nak detect word,ppt, xcl sahaja, click pada filter dan select yang jadi pilihan di hati.
4. Kemudian Klik search ( ia akan detect folder-folder atau file-file yang hidden)
5. Dah selesai search. Highlight file yang nak di baiki dan Click change…
6. Lihat lah perubahannyaa….

Download

Selamat mencuba…

:-)




Baca Berikutnya.....

Hari ke-40 aku praktikal di Lebuhraya Shapadu (TERAKHIR)

>> Sunday, July 5, 2009

EN SUHARMAN GIVE HIS TALK


Assalamualaikum wbrt, hari ini merupakan hari yang ke-40 aku bekerja di Lebuhraya Shapadu. Pagi ini, awal pagi, en Hairee meminta aku untuk mengemaskan bilik server untuk dia duduk nanti, aku pun bincang dengan dia lebih kurang 10 minit untuk setting layout nak susun macam mana. Setelah selesai susun layout , kami dan di bantu oleh Amin sama-sama mengemaskan bilik tersebut mengikut layout yang di bincangkan oleh kami tadi.


AT MEETING ROOM


Setelah selesai, aku pun pergi lah solat jumaat. Selesai solat jumaat, aku mengikut en Zaini beli barang sparepart, selepas itu, aku pun balik ke MOC semula, aku pun start moto aku pergi merayau-rayau kat lebuhraya Shapadu, semasa merayau, tetiba kak Ramlah telefon aku, dia minta aku balik MOC segera kerana diaorang buat majlis untuk aku dengan Amin sempena hari terakhir praktikal di Shapadu ini, hati aku betul-betul sebak ketika majlis itu berlangsung, ya Allah , syukur Alhamdulillah, aku dapat praktikal di sini, aku suka sangat-sangat dan aku sayangkan semua orang kat sini, terima kasih Ya Allah, .



Kami buat majlis di bilik mesyuarat, pengurus kanan Lebuh raya Shapadu ini, iaitu En Suharman memberikan kata-kata aluan dan peringatan kepada kami. banyak nasihat yang beliau berikan kepada kami agar kami teruskan perjuangan kami ini, selesai beliau memberikan kata-kata aluan, Amin pula bangkit untuk memberikan kata-kata aluan kepada anggota yang lain, beliau meminta maaf kepada semua orang, mengucapkan terima kasih atas apa yang telah di berikan.


THE PC WHICH I ALREADY FORMATED AND INSTALLED




Selesai sahaja beliau berucap, giliran aku pulak berucap kepada ahli mesyuarat, aku pun memulakan dengan bacaan basmallah dan selawat kepada nabi sallahualaiwassalm. Aku memohon maaf kepada semua orang dan mengucapkan terima kasih banyak-banyak yang tak terhingga kepada mereka semua. Banyak sungguh yang aku dapat pelajari di lebuh raya Shapadu ini, setelah selesai, en Suharman pun menyuruh en Hairee untuk menyampaikan hadiah kepada kami berdua.. kemudian, selesai sahaja penyampaian hadiah tersebut, en Suharman menyuruh aku membacakan doa makan, aku pun bacakanlah doa, kami pun makan.


AT SERVER ROOM



Setelah bersurai, aku pun bersalaman dengan mereka, aku bermaaf-maafan dengan mereka, sebak hati aku rasa, tapi aku sembunyikan, aku tahan sahaja, rasa berat sangat nak tinggalkan Lebuhraya Shapadu ini.Tapi nak buat macam mana, tak dapat nak di elakkan , setiap pertemuan , akan ada perpisahan, itu lumrah manusia.

MY PRESENT (GIFT)



Aku pun kemas-kemas barang aku , aku pun pulang kerumah. Selamat tinggal LEbuhraya Shapadu, kalau ada jodoh,aku akan datang lagi..
:-(

Baca Berikutnya.....

  © Blogger template Mr.L by http://borntobehacker.blogspot.com/ 2008

Back to TOP