AHLAN WA SAHLAN......


Assalamulaikum wbrt...


Terima kasih kerana sudi melawat blog saya yang tak seberapa ini..semoga blog ni dapat memberikan anda serba sedikit maklumat yang berguna. Kalau ada yang terkurang dan cacat cela tu, maaflah yer.... segala komen dan pandangan anda mengenai blog ini amat saya harapkan...

SYUKRAN........

HAVE A NICE DAY....~~~~L CHANGE THE WORLD~~~~


Assalamulaikum wbrt... Selamat Datang kepada semua pengunjung sekalian.... jangan bimbang semasa melayari blog ini.... paling kurang pun komputer anda akan.... kena virus dan kena format... heheheeee.. gurau jer!! :-) HAVE A NICE DAY

KUDA PERANG KU!!!!!

>> Sunday, April 26, 2009


syukur ke hadrat Allah S.w.t kerana di berikan ku seekor kuda perang yang terbaik untuk diri ini,

insyallah, akan ku gunakan kuda perang yang di pinjamkan ini untuk berjuang ke jalan mu,


be different than others..


itulah cara ana sejak dari kecil lagi, tak mahu sama dan ikut orang...


jadi, kuda perang ini telah di design mengikut bentuk yang ganas sikit tetapi intelligent, namun, ini adalah versi try & error kerana masih lagi cuba2 untuk design sticker sendiri..
kita boleh ubah mengikut kehendak kita sendiri, macam2 boleh, ikut cita rasa masing2, jika dah bosan dengan design ini,kita boleh buat design sendiri, kalau nak hantar kedai buat design kita, mahal... jadi buat sendirilah..

hehehee.......
Baca Berikutnya.....

Lirik Langkah Tercipta - Unic

>> Friday, April 24, 2009

lagu ni best lah, bagi semangat kepada tika ku lemah.
ketika tidak ada sesiapa pun yang nak bantu.melainkan Allah
yang Maha satu..memang sama dengan apa ana lalui...
syukur alhamdullillah..

bila dengar lagu ini, bersemangat kembali kerana mengingatkanku kembali bahawa sebaik2 sandaran adalah Allah SWt.

Ya Allah ya tuhan
ku,berikanlahku kekuatan untuk meneruskan langkah
perjuangan ini..

tapi lagu ni susah sikit nak nyanyi semula, picthing
tinggi lah pulak,nak ikut rentak pun susah jugak..

huhuuu....

kalau orang luar nak bawa lagu ni kat persembahan,
susah lah sikit...
termasuklah ana... hahahaa...... :-)
Lirik Langkah Tercipta - Unic

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.
Baca Berikutnya.....

Salah sangka Windows Vista

WINDOWS Vista adalah versi keenam bagi keluarga sistem operasi Microsoft Windows yang mula dipasarkan pada 8 November 2006 dan ia dilancarkan ke pasaran Malaysia pada 8 Februari 2007 menonjolkan antaramuka terkini yang cantik dan lutsinar dikenali sebagai Aero.

Walaupun baru berusia dua tahun berbanding sistem operasi sebelum ini, Vista menerima banyak kritikan sehingga menimbulkan kontroversi mengenai keberkesanan sistem terbabit di pasaran.


Namun, ia dinafikan Pengarah Kumpulan Perniagaan Pelanggan, Organisasi Perniagaan Pemasaran, Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd, KT Ng yang menggambarkannya sebagai cabaran kepada semua produk baru di pasaran.

Menurut KT Ng, selepas lebih dua tahun di pasaran, Vista menunjukkan peningkatan dari segi jualannya apabila pengguna mula menerima sistem operasi terbabit sebaik memahami keperluannya secara menyeluruh.

"Memang diakui ketika peringkat permulaan sistem operasi Vista diperkenalkan di pasaran, ramai yang menganggap ia menyusahkan dan tidak stabil namun selepas beberapa tahun menemui pengguna, pandangan negatif itu terus lenyap," ujar Ng.

Mengulas mengenai penggunaan Vista yang dikatakan terlalu 'berat' untuk ditampung perkakasan perkomputeran, Ng memaklumkan pendapat itu hanya didorong salah faham mengenai spesifikasi sistem operasi diperlukan.

"Microsoft Vista memiliki enam versi yang berlainan mengikut keupayaan komputer masing-masing, kalau pengguna memasang versi Ultimate pada komputer berkeupayaan memori satu gigabait, pastinya ia tidak mencukupi," jelas Ng.

Katanya, Microsoft menyediakan enam versi berbeza bagi menampung keperluan perkakasan pengguna seperti 'Starter', 'Home Basic', 'Home Premium', 'Enterprise', 'Business' dan 'Ultimate'.
"Kesemua versi terbabit berfungsi secara berlainan. Mungkin ia menjadi salah faham apabila pengguna tidak diberi pemahaman jelas mengenai ciri setiap versi itu sehingga menimbulkan keraguan terhadap keupayaan Vista," katanya.

Ng berkata, walaupun pandangan negatif mengenai Windows Vista masih menular di kalangan pengguna, statistik yang ditonjolkan menunjukkan sebaliknya dengan penerimaan terhadap sistem operasi terbabit tidak pernah pudar.

"Mengikut kajian Itpsos Insight pada Disember 2007, lebih 71 peratus pengguna berpendapat Windows Vista lebih baik berbanding sistem operasi diguna pakai mereka sebelum ini.

"Selepas enam bulan pula iaitu pada Mei 2008, kajian dalaman mendapati 84 peratus pengguna yang memasang Windows Vista di tempat kerja atau rumah bersetuju untuk mencadangkannya kepada rakan lain," jelas Ng.

Katanya, Windows Vista mempunyai sistem keselamatan lebih baik berbanding XP dengan beberapa ciri diperbaharui menawarkan perlindungan yang tidak akan didapati pada produk lain.

"Ia termasuk kawalan akaun pengguna dan sistem pemacu enkripsi 'BitLocker' yang melindungi data walaupun pengguna kehilangan PC memandangkan pengguna kini lebih mudah alih dengan beberapa peranti," katanya.

Jelasnya, ia melegakan pengguna yang risau mengenai kehilangan data akibat kecurian terutama membabitkan maklumat tiada nilainya dalam sistem simpanan PC.

"Kajian kami juga mendapati Windows Vista mengurangkan kelemahan dari segi keselamatan sebanyak 20 peratus jika dibezakan dengan XP SP2 manakala ancaman 'malware' mampu dikurangkan 56 peratus," kata Ng.

Katanya, Windows Vista juga mempunyai kelebihan dari segi sistem mudah alih apabila ia mampu disepadukan dengan perkakasan berkaitab yang meningkat naik kebelakangan ini.

"Di samping itu, Windows Vista berjaya membuktikan keberkesanan dari sudut produktiviti apabila mampu mencari maklumat lebih pantas jika diperlukan dengan antaramuka mudah," tegasnya.
Bukti dikeluarkan penyelidik terkemuka iaitu IDC mendapati Windows Vista mengurangkan masa mencari maklumat kepada 42 peratus selain mengurangkan 16 peratus carian tidak berjaya berbanding XP SP2.

"Jadi, ke mana hala tuju Windows Vista selepas dilahirkan dua tahun yang lalu? Memang tidak dinafikan masyarakat terlalu terdedah kepada Windows XP kerana ia bertapak lebih enam tahun sejak 2001.

"Banyak aplikasi dibangunkan berdasarkan sistem operasi terbabit dan ramai juga yang bermain permainan komputer menggunakan perisian sama menyebabkan kesukarana menerima produk baru," katanya.

Beliau berkata, Microsoft menyedari pengaruh XP yang tegar di kalangan pengguna namun berusaha memberi kefahaman dari semasa ke semasa bagi mempromosikan Vista kepada mereka.

"Kalau dilihat di iklan atau pergilah ke gedung komputer Low Yatt, pengguna akan mendapati kebanyakan peranti menggunakan sistem operasi Windows Vista kerana ia adalah evolusi baru," ujar beliau.

Katanya, masalah aplikasi yang tidak dapat digunakan melalui platform Vista akan ditangani secara komperensif dengan kerjasama rakan kongsi bagi membolehkannya diselesaikan.

Mengulas mengenai kesediaan perkakasan PC yang mampu disesuaikan dengan Vista, Ng berkata ia bukan masalah besar kerana kebanyakan peranti dijual di kedai bukan lagi memiliki memori rendah.

"Ekosistem perkomputeran merubah segala-galanya membolehkan Windows Vista dipakai tanpa ragu," jelasnya.

Beliau turut membayangkan Microsoft kini bersedia untuk membawa Windows Vista dengan Pek Servis Ke-2 dalam tempoh suku kedua tahun ini.


Baca Berikutnya.....

Album Inteam Allahu Rabbi 2009 MANTAP!!!

>> Thursday, April 23, 2009

Akhirnya album baru Inteam berjudul Allahu Rabbi telah berada di pasaran. puas ana tunggu, dah lama tak kuar album nasyid yang baru,,,, bila dapat tahu jer ada album baru, hati tak tenang di buatnya, mesti nak dapatkan.. heheheee.... peminat nasyid katakan,,,,,
ni serba sedikit penerangan mengenai lagu dalam album terbaru ni, ambik ni kat blog kawan...
Track 1 – Allahu Rabbi
Lagu Allahu Rabbi memulakan track album ini dengan penuh yakin. Dengan melodi chorus yang catchy dan mampu menjadi anthem baru Inteam. Akhi Amin, Suhaimi dan Syam yang menggalas tugas menyanyi dalam bahasa Hindi pun dengar lancar, tanpa intonation yang artificial. Wah, kalau dibuat video klip utk lagu ni, elok diundang sekali orang-orang India Muslim untuk memeriahkan. Sebuah lagu yang bernada gembira dan bagus. Penilaian = 10/10

Track 2 – Hamzah Asadullah
Untuk pertama kalinya, mereka cuba membikin sebuah lagu epik. Hmm, cubaan pertama Inteam kali ini nampak hasil yang boleh dibanggakan. Cuma muzik bagi lagu ini kedengaran sedikit longgar bagi sebuah lagu epik sebegini. Namun, susunan vokal yang mantap serta efek bunyi dapat memadatkan ruang-ruang kosong di dalam muziknya. Tapi apa pun, lagu ni mantap. Apabila mendengar lagu ini, kita sendiri akan dapat merasakan betapa besarnya perjuangan Hamzah r.a.. Dengar macam dekat medan perang pun ada. Penilaian = 10/10

Track 3 – Hanya Takdir
Lagu yang menguji vokal Inteam ketahap paling maksima dalam album ni. Unsur-unsur classical orkestra ala gospel mengambil tempat dalam lagu ni. Koir dalam lagu ni memang rapi susunannya dan masuk dengan muzik orkestra. Cuma, kelemahannya pada muziknya adalah hanya tertumpu banyak pada strings, piano dan sedikit percussion (Timpani dan Obon). Kalau ditambah lagi elemen horns dengan winds, saya boleh kata, lagu yang sempurna. Penilaian = 10/10

Track 4 – Dia Muhammad
Kembali kepada suasana ceria dengan chorus yang catchy. Fusion arab yang kedengaran sedikit laid back, namun tetap segar apabila didengar. Penilaian = 10/10

Track 5 – Kepastian
Nampaknya kali ini, Inteam cuba sedaya upaya untuk membikin kembali ‘killer song’ yang menghambat ribuan peminat mereka pada zaman mereka di Hijjaz Records dulu. Lagu pop ballad ini sedap, dengan chorus yang padat dan tidak meleret. Ditambah pulak dengan susunan muzik daripada Along Exist yang memang mempunyai kepakaran membikin lagu-lagu ‘maut’ untuk Inteam sejak dahulu kala lagi. Sempurna! Muzik pun memang sesuai dengan Inteam. Penilaian = 9/10

Track 6 – Kemuliaan Al-Quran
Cuba menukar mood kepada lagu asli. Tidak banyak yang boleh diperkatakan dalam lagu ni. Mungkin sebab lagu ni tidaklah 100% irama melayu asli, mungkin 85% sahaja dan diadun dengan sedikit pop. Irama Melayunya mungkin kedengaran jelas pada lenggok vokal. Tapi bila dengar dua tiga kali, melekat juga la. Bolehlah dikira sedap juga. Penilaian = 7/10

Track 7 – Asy-Syafie

Ini satu lagi lagu yang sesuai untuk ‘melompat-lompat’. Kedengaran sekali lagi arab fusion yang boleh dikatakan boleh tahan jugalah. Suka dengar ‘suara macho’ Ustaz Taha kita. Lama juga saya tak dengar Inteam buat lagu Arab dan lagu ni pun best juga. Lagu yg kedengaran sedikit techno fusion arab juga. Tiadalah over. Penilaian = 7/10

Track 8 – Redha
Lagi sekali, cubaan utk membuat ‘killer song’ dengan bantuan Along Exist tampak berjaya. Namun, kali ini lebih banyak vokal works daripada lagu Kepastian, tanpa kehadiran vokal Syam dan Suhaimi. Lagu ni melekat juga chorusnya dalam masa yang singkat. Sedikit ringan berbanding lagu Kepastian yang agak berat sedikit pembawaannya. Penilaian = 8/10

Track 9 – Asma’ Allah
Cuba bereksperimentasi dengan Asmaul Husna. Muzik laid back, sekali dengar memang rasa tenang. Light and easy, mungkin perkataan yang paling tepat pada lagu ni. Lagu yang straight forward dengan vokal yang cemerlang. Penilaian = 7/10

Track 10 – Kasih Sayang
Pop nasyid yang tipikal. Seakan cuma lagu pelengkap album. Tapi bila disemak semula, mungkin ada sebab diletakkan lagu ini pada track terakhir. Track pertama dibuka dengan mood hype dan ditutup juga dengan mood hype, untuk memberi satu kepuasan selepas puas dengar satu album.


1. Allahu Rabbi
Lagu: Amin Inteam (Inteam Records) Lirik: Zubaralhadid & Amin Inteam (Inteam Records)

2. Hamzah Asadullah
Lagu: Amin Inteam (Inteam Records) Lirik: Alif Lam Ra' (Gurindam Entertainment)
3. Hanya Takdir (dedikasi untuk Palestin)
Lagu: Shamir Supaat & Azman Kasim (Hijjaz Records Publishing) Lirik: Habsah Hassan (Warner Music Publishing)

4. Dia Muhammad
Lagu: Frizdan (Inteam Records) Lirik: Frizdan (Inteam Records)

5. Kepastian
Lagu: Suhaimi & Khairul Salleh (Karyamosus) Lirik: Suhaimi & Khairul Salleh (Karyamosus) 6. Kemuliaan Al Quran
Lagu: Amin Inteam (Inteam Records) Lirik: Amin Inteam (Inteam Records) (adaptasi Doa Khatam Al-Quran)

7. Asy Syafie (duet bersama Ustaz Tahassan)
Lagu: Belle (Inteam Records) Lirik: Ust. Tahassan (Inteam Records)
8. Redha
Lagu: Syah Inteam (Inteam Records) & Salleh Brotherz (Arteffects Productions) Lirik: Lukhman S. (Inteam Records)
9. Asma' Allah
Lagu: Amin Nordin (Nasyeed Edutainment Publishing) Lirik: Copyright Controlled

10. Kasih Sayang (duet bersama Ustaz Asri Rabbani)
Lagu: Ust. Asri Rabbani (Rabbani Production) Lirik: Copyright Controlled

NAK DOWNLOAD???

album inteam Allahu Rabbi full 2009


Baca Berikutnya.....

Album Kompilasi UNIC - Langkah Tercipta

>> Monday, April 20, 2009

Kini, kumpulan UNIC muncul lagi dengan album kompilasi
baru mereka yang berjudul Langkah Tercipta. Album ini
mengandungi 18 buah lagu termasuk 4 lagu baru ciptaan

Munif Hijjaz, Isman Hijjaz, Bazli UNIC dan Fitri UNIC.


Antara lagu baru tersebut ialah Langkah Tercipta,
Jalan Ku Pulang, Hanyut dan Bicara Tentang Cinta.
Keseluruhan lagu dalam album ini merupakan himpunan
lagu dari empat album UNIC sebelum ini selain dari 4
lagu baru tersebut. Album ini juga turut menampilkan
anggota baru UNIC iaitu Fakhrul Radhi (Juara AQ5).


Tracklist :


1. UNIC - Jalan Pulangku
2. UNIC - Bicara Tentang Cinta
3. UNIC - Jalinan
4. UNIC - Hanya Tuhan Yang Tahu
5. UNIC - Mahligai Kasih
6. UNIC - Ainul Mardhiah
7. UNIC - Remaja
8. UNIC - Sebuah Pertemuan
9. UNIC - Ke Makam Bonda
10. UNIC - Satu Tekad
11. UNIC - Demi Cinta Suci
12. UNIC - Balqis
13. UNIC - Insan Bernama Kekasih
14. UNIC - Atas Nama Cinta
15. UNIC - Aisyah Humaira
16. UNIC - Lafaz Yang Tersimpan
17. UNIC - Hanyut
18. UNIC - Langkah Tercipta


Dulu masa sek menengah, cita2 nak jadi penyanyi nasyid, memang minat sangat kat nasyid, tapi family tak bagi bergiat dalam apa2 pun mahupun nasyid, suruh fokus study jer,,

kalau tak , tentu dah jadi anak buah inteam atau pun unic, masa tu dah kenal dah orang2 kuat dalam industri nasyid, kenal pulak member yang berpengaruh, jadi anak buah inteam, pernah nyanyi bersama, buat persembahan pulak tu..

tiap2 minggu mesti dapat jemputan untuk buat persembahan, tak kiralah untuk kahwin ker, untuk program ker atau sebagainya, member tu, family dia support giler, siap bagi nasihat lagi, cemburu betul. tapi tak mengapalah, ada hikmah di sebalik nya,, jadi oleh itu, boleh jadi hacker jer lah!!!!

heheheheheee........
;-)

nak download tak??

UNIC - Langkah Tercipta
UNIC - Hanyut
UNIC - Jalan Pulangku
UNIC - Bicara Tentang Cinta

Baca Berikutnya.....

Make ur PC Pentium 9!!!!!!!!!!!

>> Sunday, April 19, 2009

This is just fake think this is not for real but i will learn you how to do this
go on start than go run write regedit and go here

HKEY_LOCAL_MACHINE - HARDWARE - DESCRIPTION - SYSTEM - CentralProcessor - and type this ProcessorNameString there is your name of pc change it how ever you like


Baca Berikutnya.....

Yukon AMD di pasaran

PENGELUAR cip pemproses terkemuka, AMD kini memiliki platform untuk komputer netbook bagi membolehkan rekaan komputer kecil, nipis dan murah namun, tetap memiliki keupayaan hiburan menyeluruh.
Dengan nama kod 'Yukon', platform ini berasaskan kepada pemproses AMD Athlon Neo, grafik bersepadu ATI Radeon X1250 dan pilihan grafik berasingan ATI Mobility Radeon HD 3410 yang mampu membawa hiburan berdefinisi tinggi ke dalam netbook.Platform AMD ini membuat pengenalan pertama menerusi komputer netbook hiburan HP Pavilion dv2 yang hanya setebal satu inci, tapi berupaya memberikan hiburan mantap di atas skrin LED Brightview 12.1 inci dan pilihan untuk pemacu luaran cakera Blu-ray.

Selain hiburan, platform ini turut menyediakan pengalaman game dengan grafik 3D realistik yang diperkuat oleh pilihan kad grafik bertenaga ATI Radeon dan output digital dimajukan termasuk HDMI dan DVI, sekali gus membolehkannya disambungkan terus untuk paparan ke TV HD.

Baca Berikutnya.....

Norton 360 v3.0 lebih bertenaga

>> Monday, April 13, 2009

SYMANTEC Corporation melancarkan Norton 360 versi 3.0, rumusan keselamatan semua dalam satu ke arah penyelesaian keselamatan komputer dan aktiviti atas talian yang lebih selamat dan terjamin.Norton 360 turut menyediakan Norton Safe Web iaitu laman web yang dibangunkan bagi mengenal pasti setiap laman yang dilawati pengguna adalah selamat daripada pelbagai ancaman virus.

Urusan menerusi perbankan online dan membeli- belah di Internet dilindungi Norton Identity Safe untuk melindungi maklumat peribadi pengguna serta mengelakkan kecurian data menerusi program tertentu.

Di samping itu, Norton Backup Drive memperkenalkan Backup Source Selection untuk memilih destinasi penyalinan dan File Type Management bagi memudahkan pengurusan fail yang segera dengan membuat salinan data di atas talian atau ke pemacu cakera seperti CD/DVD, iPod dan Blu-ray.


>SpesifikasiPRODUK: NORTON 360 VERSION 3.0

HARGA: RM289

KEGUNAAN: Tiga buah PC

LANGGANAN: Setahun dan dikemaskini

MASA PEMASANGAN: 1 minit

MEMORI: 10MB

STOR ONLINE: http://my.symantecstore.com

CIRI BARU:

- Keselamatan PC

- Perlindungan online (Norton Safe Web)

- Perlindungan identiti (Norton Identity Safe)

- Salinan data (Norton Backup Drive)

- Penalaan tutup dan buka (Smart Startup Manager

- Pemantauan sistem pemproses PC (Diagnostic Report)


Baca Berikutnya.....

Virus 'April Fool' melanda

PUSAT keselamatan siber khas negara, CyberSecurity Malaysia memberi amaran serangan cecacing terbaru yang dijangka melanda pengguna komputer Malaysia hari ini dengan kodnya, Conficker.C.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Lt Kol Husin Jazri, serangan cecacing dari kategori 'malware' itu diprogramkan untuk berhubung dengan alamat 'domain' pengguna yang mampu berjangkit sekiranya komputer tidak diperbaharui dengan anti-virus terkini.


"Situasi masih dalam kawalan dan kami sudah menjalin kerjasama dengan pendaftar domain .my serta rakan kongsi antarabangsa lain bagi menyekat virus Conficker.C ini," kata Husin.

Sementara itu, jurucakap vendor perisian keselamatan, Trend Micro Inc, memaklumkan jangkitan Conficker.C atau dikenali Worm_downad ini mampu merebak ke lebih 15 juta komputer seluruh dunia dengan paten bermula 5.885.00.

Oleh itu, Trend Micro menasihatkan pengguna agar mengikut beberapa langkah keselamatan termasuk menetapkan laman web ke 'Web Reputation Service', memastikan definisi virus diperbaharui dan melaksanakan imbasan sistem secara penuh bagi mengelak jangkitan.

Sekiranya pengguna ingin memaklumkan sebarang virus, anda boleh melayari laman web Cybersecurity Malaysia atau menghantar e-mel ke cyber999@cybersecurity.my


Baca Berikutnya.....

e-Stor Kaspersky mudahkan pengguna


PENGUSAHA antivirus terkenal, Kaspersky Lab melancarkan stor atas talian di www.Antivirus365.net bagi pengguna di seluruh Asia Tenggara manakala Malaysia dipilih menjadi pusat perniagaan atas talian ini.

Pengarah Urusan Kaspersky Lab Asia Pasifik, Harry Cheung berkata, perniagaan atas talian menyumbang satu per lima hasil kepada Kaspersky bersamaan dengan 125 peratus peningkatan tahun demi tahun."Sebanyak 580 juta populasi di seluruh Asia Tenggara manakala penggunaan Internet meningkat sebanyak 105 juta iaitu mencakupi 39.5 peratus di Asia dan 60.5 peratus di seluruh dunia.

"Statistik ini menunjukkan interaksi perniagaan secara atas talian berkembang dengan cepat dan bakal berterusan dengan berlakunya peningkatan populasi di seluruh dunia," katanya.

Menurutnya, peningkatan teknologi serta keperluan terhadap Internet menarik minat hampir 50 peratus pengguna Internet untuk membeli barang secara atas talian."Kaspersky mensasarkan perniagaan atas talian kepada golongan yang mementingkan masa dan tugasan yang menyekat mereka membeli-belah di luar. Menerusi e-Stor ini pengguna terbabit dapat membuat pilihan dengan mudah dan tepat," katanya lagi.

E-Stor Kaspersky ini terbuka kepada 11 buah negara termasuk Brunei, Kemboja, Indonesia dan Filipina. Asia Tenggara saja yang mempunyai stor Internet untuk menjadikannya sebagai pusat kawalan dan pengurusan.

Kaspersky menumpukan perniagaan atas taliannya ke atas barangan penyelesaian komputer yang berbentuk antivirus seperti Kaspersky Internet Security.

Baca Berikutnya.....

Kesan lokasi dengan Google Latitude


PENYEDIA perkhidmatan Internet terkemuka, Google Inc, memperkenalkan ciri baru dalam aplikasi pemetaannya untuk membolehkan pengguna mendapat tahu atau mengesan lokasi masing-masing menerusi telefon bimbit.


Google Latitude adalah ciri rangkaian sosial ditambah ke dalam Google Maps yang mana apabila digunakan, pengguna boleh berkongsi lokasi dengan kenalannya di samping terus terhubung menerusi SMS, Google Talk atau Gmail.
Disebabkan kadangkala lokasi menjadi privasi bagi seseorang, pengguna boleh melaraskan sesiapa saja yang boleh mengetahui lokasi di mana mereka berada dan boleh melaras secara manual untuk menyatakan beliau sebenarnya di lokasi lain atau hanya meletakkan lokasi umum, misalnya nama bandar saja .

Google Latitude boleh didapati di 27 negara seluruh dunia dan boleh digunakan di atas platform PC, BlackBerry, Symbian S60, Windows Mobile dan Android. Ia dijangka boleh juga digunakan di dalam iPhone tidak lama lagi.

Baca Berikutnya.....

Saladin tarik minat asing

KETIKA negara dilanda demam Upin dan Ipin, kejayaan satu lagi siri animasi yang dikenali Saladin telah menarik minat syarikat asing dalam industri animasi Malaysia.


Naib-Presiden (Multimedia Kreatif), Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Kamil Othman berkata pihaknya menerima banyak pertanyaan daripada rakan kongsi asing yang berminat mengedarkan siri itu ke pasaran global.


Nama Saladin melonjak naik dalam industri selepas menerima anugerah "Encouragement Award" di Pertandingan Grand Prix Final of the Digicon 6, edisi ke-10, di Tokyo.

"Anugerah itu membuktikan bahawa projek dan bakat tempatan mempunyai pengetahuan teknikal menghasilkan animasi untuk bersaing dengan pemain terbaik industri di dunia," katanya lagi pada Sesi Dialog Industri Kreatif MSC Malaysia 2009 yang pertama, baru-baru ini.

Kamil berkata Saladin berjaya merangsang pertumbuhan dan menggalakkan kandungan kreatif tambahan dalam industri yang mencari peluang produksi bersama, pengedaran kandungan dan pelesenan.


Saladin: The Animated Series, yang dikeluarkan bersama antara MDeC dengan saluran Al Jazeera Children, dijangka menyelesaikan 13 episod pertamanya pada awal 2010.

Kamil berkata, Malaysia akan terus menyokong pembangunan industri animasi tempatan meskipun kelembapan ekonomi sekarang.


Baca Berikutnya.....

Pembaca kad memori berteknologi tinggi

PENGELUAR produk setoran digital, SanDisk Corporation mengumumkan pengeluaran pembaca kad memori ImageMate yang dimajukan bagi meningkatkan kadar pemindahan data lebih laju serta efisyen.

Teknologi terbabit mampu mencapai kelajuan sehingga 34 megabit sesaat (Mbps) ketika membaca kad berformat CompactFlash atau 27 Mbps apabila menggunakan kad SDHC.


SanDisk ImageMate turut memiliki butang khas yang membuka aplikasi seperti Adobe Photoshop atau akaun Flickr dengan slot dibantu pencahayaan LED apabila setiap transaksi data dilakukan.>Spesifikasi

PRODUK: SanDisk ImageMate

HARGA: RM110 (anggaran)

SOKONGAN: SD, SDHC, miniSDHC, MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro Duo, xD dan CompactFlash

PORT: USB 2.0

KELAJUAN: sehingga 30Mbps

CIRI MINIMUM: Windows XP, Mac OS

JAMINAN: dua tahun


Baca Berikutnya.....

Jaring sedia bantu PKS

JARING Communications Sdn Bhd memperkenalkan pakej perniagaan jalur lebar berkelajuan tinggi baru, Biz-on-Net bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk mengoptimumkan prestasi masing-masing dan mengurangkan kos teknologi maklumat (IT).


Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Mohamed Awang Lah berkata produk baru itu boleh membantu PKS baru untuk menjimatkan sehingga RM6,717 bagi operasi tahun pertama dan menumpukan kepada perniagaan teras masing-masing.


Produk baru itu ditawarkan dalam tiga pakej iaitu JARING Flite SME Emas, Perak dan Gangsa direka bentuk mengurangkan keperluan untuk melakukan penambahbaikan melalui pakej penyelesaian Internet menyeluruh.

"Setiap pakej menawarkan perkhidmatan yang sama pada tahap kelajuan dan keupayaan yang berbeza, bergantung kepada saiz, skop dan keperluan am pelanggan," katanya.

Biz-on-Net boleh diperolehi pada kos bulanan RM2,099 (emas), RM1,349 (perak) dan RM899 (gangsa).

Baca Berikutnya.....

Salah sendiri jika lubang virus terbuka

PERKEMBANGAN pesat sektor perniagaan menarik peluang peniaga untuk memperluaskan pasaran yang memerlukan banyak transaksi data keluar masuk sehingga menyebabkan lapisan keselamatan terabai secara sengaja atau tidak.

Ia membuka 'lubang' untuk kegiatan jahat secara 'online' menyusup masuk bagi mencuri maklumat perniagaan daripada rangkaian yang mengandungi jutaan data termasuk kandungan rahsia serta maklumat peribadi pekerja.Menurut Naib Presiden Eksekutif Ketua Pegawai Teknologi Symantec Corp, Mark Bregman, kebanyakan pekerja dalam sesebuah organisasi menggunakan web dengan sepenuhnya bertujuan untuk melancarkan operasi perniagaan, bersosial dengan rakan sekerja atau rakan perniagaan lain atau membina jaringan perniagaan baru.

"Perlindungan data amat penting tapi terdapat syarikat memiliki perisian keselamatan yang menyekat akses kepada laman sosial seperti Facebook walaupun ia bukanlah mengganggu operasi syarikat," katanya.

Bregman berkata, terdapat syarikat penyelesaian keselamatan yang menyekat aplikasi tidak berniat jahat sehingga menyukarkan proses kerja organisasi.
"Berikutan masalah terbabit, Symantec mengkaji rumusan baru berdasarkan sistem keselamatan yang meliputi reputasi tertentu melalui Teknologi dan Tindak Balas Symantec (STAR)," ujar Bregman.

Katanya, industri kini bergelut dengan program 'malicious' yang dibina seolah-olah program sebenar menyukarkan pengguna membuat perbandingan sama ada data terbabit.


Baca Berikutnya.....

NAV 2009 lindungi permainan
PENGELUAR produk keselamatan Norton, Symantec mengumumkan pengeluaran perisian perlindungan virus versi game apabila model khas iaitu Norton AntiVirus 2009 Gaming Edition kini memasuki pasaran dengan beberapa ciri kawalan efektif.

Ia termasuk mod Pemain Baru melindungi permainan termasuk mengemaskini data virus tanpa merosakkan mood ketika pemain beraksi selain penjadualan pintar dan penggunaan memori minimum (6MB).>Spesifikasi

PRODUK: Norton AntiVirus 2009 Gaming Edition

HARGA: RM129

HARGA PROMOSI: RM79 (sehingga 27 Februari 2009)

JUMLAH LESEN: satu

MEMORI: kurang 6MB

ANGGARAN IMBASAN: kurang 35 saat

MASA 'BOOT': satu saat

PERLINDUNGAN: virus, spyware, cecacing, trojan, laman web yang terjejasBaca Berikutnya.....

SKMM KELUAR AMARAN ANCAMAN VIRUSS!!!!

SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengeluarkan amaran ancaman jangkitan virus cecacing Win32/Conflicker/Downadup ke komputer melalui sistem rangkaian Internet dan menasihatkan pengguna agar berhati-hati dengan mengambil langkah berjaga-jaga.Cecacing Win32/Conflicker/Downadup akan menular ke setiap komputer melalui rangkaian dengan meletuskan vul nerability dalam perkhidmatan Windows Server (SVCHOST.EXE).

Jika ia merebak ke sistem perkomputeran, pengguna akan menghadapi masalah dengan fail yang dikongsi selain me nutup perkhidmatan produk keselamatan dan melemahkan kata laluan malah virus ini boleh disebarkan melalui pemacu mudah alih.Oleh itu, SKMM menasihatkan pengguna mengambil lang kah berhati-hati termasuk memperbaharui sistem Microsoft Patch terbaru, mengemaskini perisian antivirus serta me ngimbas komputer, menutup sistem Autorun atau Autoplay bagi pemacu mudah alih dan memperkuatkan kata laluan.

SKMM juga menggalakkan pengguna agar melayari alamat
URL:
www.skmm.gov.my/what_we_do/ins/vaw.asp

untuk melihat panduan dipaparkan suruhanjaya terbabit.


Baca Berikutnya.....

Tetikus untuk kaki game

A4TECH memperkenalkan empat model tetikus daripada keluarga X7 Oscar iaitu X-710BK, X-748K, XL-740K dan XL-755K yang bersesuaian untuk digunakan oleh kaki 'game' bertarung depan komputer peribadi mereka.

Model X-710BK memiliki sensitiviti 6-DPI mengesan kelajuan permainan manakala X-748K menggabungkan ciri butang untuk semua bagi memenuhi ciri teknikal game dimainkan.

Sementara itu, model XL-740K membolehkan pengguna menetapkan berat tetikus sehingga 19.5 gram dan XL-755K memiliki memori dalaman 16 kilobait bagi memudahkan permainan.>Spesifikasi

PRODUK: A4Tech X-710BKHARGA: RM99

CIRI: lampu LED untuk menukar sensitiviti

SENSITIVITI: 100 hingga 2000dpi

MASA TINDAK BALAS: 3-30ms

MEMORI: 16kb

SISTEM OPERASI: Windows 2000 / XP/ MCE2005 / XP(x64) / 2003(x64) / Vista

KEPERLUAN LAIN: Port USB>Spesifikasi

PRODUK: A4Tech X-748K

HARGA: RM129

CIRI: pelarasan tiga butang untuk permainan maksimum

SENSITIVITI: 100 hingga 3200dpi

MASA TINDAK BALAS: 3-30ms

MEMORI: 16kb

SISTEM OPERASI: Windows 2000 / XP/ MCE2005 / XP(x64) / 2003(x64) / Vista

KEPERLUAN LAIN: Port USB>Spesifikasi

PRODUK: A4Tech XL-740K

HARGA: RM149

CIRI: pelarasan berat tetikus sehingga 19.5 gram

SENSITIVITI: 100 hingga 3600dpi

MASA TINDAK BALAS: 3-30ms

MEMORI: 16kb

SISTEM OPERASI: Windows 2000 / XP/ MCE2005 / XP(x64) / 2003(x64) / Vista

KEPERLUAN LAIN: Port USB>Spesifikasi

PRODUK: A4Tech XL-755K

HARGA: RM139

CIRI: lima butang tambahan bagi memudahkan permainan

SENSITIVITI: 100 hingga 3600dpi

MASA TINDAK BALAS: 3-30ms

MEMORI: 16kb

SISTEM OPERASI: Windows 2000 / XP/ MCE2005 / XP(x64) / 2003(x64) / Vista

KEPERLUAN LAIN: Port USB


Baca Berikutnya.....

Salin foto daripada fail PDF

DOKUMEN PDF amat penting memandangkan ia digunakan dalam transaksi data besar yang memudahkan pengguna mengurangkan saiz fail yang disertakan.


Namun kadang-kadang ketika kita perlu menyalin sebarang grafik yang terkandung dalam dokumen PDF, ia mungkin menggusarkan kepala tetapi usah risau kerana ada kaedah ringkas menyalin foto atau visual menggunakan kaedah berikut:


1. Buka mana-mana fail yang disimpan.

2. Gunakan 'SnapShoot Tool' terletak di tengah-tengah antaramuka Adobe Reader.

3. Klik pada ikon kamera itu dan pilih visual yang hendak digunakan.

4. Kemudian hanya tampal di mana-mana dokumen seperti Microsoft Word, Paint dan sebagainya.


Baca Berikutnya.....

Microsoft Live tampil lebih setempat

MICROSOFT Corporation memperkenalkan perkhidmatan Windows Live generasi baru yang menambah keupayaan berkomunikasi kepada pengguna selain perkongsian maklumat dengan mudah.Berita baik kepada pengguna negara ini apabila Windows Live ditawarkan dalam bahasa Melayu yang menjadi satu daripada 48 bahasa disediakan.


Perkhidmatan terbabit membolehkan kesepaduan dalam berkomunikasi kepada empat juta pengguna perkhidmatan Windows Live di negara ini.

Kemudahan lebih selesa itu kini menampilkan ciri tempatan bagi menarik minat pengguna selain menyediakan perkhidmatan selaras permintaan penduduk negara ini melalui perkongsian gambar, e-mel, mesej pantas dan banyak lagi.

Ia disediakan secara percuma dan boleh dipindah turun di alamat URL

http://download.live.com/

Baca Berikutnya.....

Tetikus baru lebih lancar

TETIKUS baru ini diperkasa oleh teknologi sentuhan terkini iaitu skrol sentuh 4-hala yang dibangunkan khusus oleh Targus untuk menyediakan kegunaan yang lancar, skrol pantas, bergerak ke atas/bawah dan kiri/kanan dengan hujung jari.

Pengguna boleh memperibadikan fungsi menerusi dua butang boleh program untuk mencapai aplikasi yang paling biasa digunakan.

Saiz dan bentuk ergonomiknya akan memastikan keselesaan tangan ketika digunakan dan lampu petunjuk untuk memaklumkan keadaan bateri.


>Spesifikasi


Targus Wireless Mouse for MAC
PRODUK: Targus Wireless Mouse


HARGA: RM182

PENYAMBUNGAN: RF 2.4GHz (micro USB)

TEKNOLOGI SENSOR: Optikal 1200dpi

DIMENSI: 118 x 64 x 37mm

BERAT: 133gm
Baca Berikutnya.....

10 Laluan Yang Bakal Dilalui Oleh Manusia Dari Dunia Sampai Akhirat

>> Friday, April 10, 2009

BAGAIMANA MEMUDAHKANNYA? ?


LALUAN MENUJU KE KUBUR
a. Jauhkan dari perbuatan mengumpat & mengeji
b. Hindarkan perasaan irihati (benci)
c. Jangan terpengaruh dengan harta dunia
d. Sucikan kadha' hajat dgn istibra (berdehem selepas buang air kecil!)

LALUAN UNTUK BERJUMPA IZRAIL
a. Bersihkan diri dengan bertaubat
b. Gembirakan hati orang Mu'min
c. Bayar semula kadha' (solat & puasa) yang tertinggal
d. Kasih sepenuh hati kepada ALLAH Taala

LALUAN UNTUK BERTEMU MUNGKAR NANGKIR
a. Mengucap dua kalimah syahadat
b. Suka memberi sedekah
c. Berkata benar
d. Bersihkan dan perbaiki hati.


LALUAN UNTUK MEMBERATKAN TIMBANGAN
a. Belajar atau mengajar ilmu yang bermanafaat
b. Sucikan perkataan dan pakaian
c. Bersyukur dengan yang sedikit
d. Suka dan redha dengan yang didatangkan oleh ALLAH

LALUAN MEMANTAPKAN AMALAN
a. Jauhkan perkataan yang sia-sia
b. Pendekkan cita-cita dunia
c. Banyakkan puji-pujian kepada ALLAH
d. Banyakkan sedekah dan khairat

LALUAN MELALUI TITIAN SIRAT AL-MUSTAQIM
a. Kasihilah aulia ALLAH Ta'ala
b. Berbaktilah kepada kedua ibubapa
c. Berpegang teguh dengan hukum syara'
d. Bercakap perkataan yang baik sesama makhluk
LALUAN MENJAUHKAN DIRI DARI NERAKA
a. Banyakkan membaca al-Quran
b. Banyakkan menangis kerana dosa-dosa yang lalu
c. Tinggalkan perkara yang maksiat
d. Jauhkan segala yang haram

LALUAN UNTUK MEMASUKI SYURGA
a. Membuat kebajikan seberapa banyak yang boleh
b. Kasihi orang yang soleh
c. Kerjakan segala suruh-suruhan ALLAH
d. Merendahkan diri di antara semua makhluk ALLAH
LALUAN BERJUMPA DENGAN NABI MUHAMMAD
a. Kasihilah Nabi ALLAH
b. Kasihilah Rasulluah
c. Tuntutilah yang difardhukan oleh ALLAH
d. Banyakkan selawat Nabi S. a. w.LALUAN UNTUK BERTEMU ALLAH
a. Serahkan seluruh jiwa raga kepada ALLAH
b. Hindarkan diri dari menderhaka kepada ALLAH
c. Betulkan dan baikkan i'tiqad kepada ALLAH
d. Bencikan segala yang diharamkan-Nya

Baca Berikutnya.....

  © Blogger template Mr.L by http://borntobehacker.blogspot.com/ 2008

Back to TOP